Versmondás a YouTube-on – Jövőre legyünk még többen!

Idén negyedik alkalommal hirdette meg a Kovács Vi2018.11.28._Shrek_Tímealmos Irodalmi Társaság az  Internetes Videó Versmondó Versenyt. Az első napokban csak néhány videó érkezett az e-mail címünkre, majd később, minden várakozást felülmúlva, összesen negyvenkilenc pályázó szállhatott versenybe.

Amikor a videókat szerkesztettük Marcsák Gergellyel, mindvégig arra gondoltam, hogy mennyire kinőtte magát ez az esemény. Az ötletből, amit önerőből valósítottunk meg, mára már közkedvelt és Kárpátalja-szerte népszerű verseny lett. Az előző évekhez képest nemhogy csökkent volna az érdeklődés, 2018.11.28._megnyitó_ohanem egyre nőtt. Ez azt bizonyítja, hogy a közösségi háló és a média bevonásával egyre több embert érnek el a felhívásaink és szélesebb körben is sikerül a kárpátaljai magyar irodalmat népszerűsíteni. Az esemény létrehozásában a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyújtott támogatást, valamint a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet.

Az előző évekhez képest a videók minősége egyre jobb, és egyre több fiatal mutatja meg általuk kreativitását. Meglepő volt számunkra, hogy a beérkezett versek közül három saját 2018.11.28._versmondók_oklevelekkel_szerzemény. Valójában ezek nem feleltek meg a pályázati kiírásnak, mégis felkerültek a YouTube-csatornánkra. Ennek az oka egyszerű: minden költő, író végigjárta a pályakezdés rögös útjait. A fiatal tollforgatók megmutatták a nagyközönségnek saját verseiket, ez nagy bátorságról tanúskodik. Nekünk, az irodalmi társaság tagjainak, az a dolgunk, hogy segítsünk nekik megtalálni a helyes utat, és megpróbáljuk fejleszteni az íráskészségüket. Nem mellesleg a videók minősége kimagaslóan jó és ötletekben gazdag.

A zsűri (Nagy Tamás, Varga Nikolett, Szabó P. Dóra) sem tétlenkedett, és meghozta döntését.

Versmondó_verseny_plakat_12.10._

Az oklevelek és ajándékok átadására a II. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok megnyitóünnepségén került sor 2018. november 28-án, az Európa–Magyar Házban.

A nagy érdeklődés arra sarkall minket, hogy az internetes versmondó versenyt lehetőség szerint 2019-ben is folytassuk. Reméljük, jövőre még több verskedvelő fiatal méri össze tehetségét.

Shrek Tímea

Névjegy Shrek Tímea

1989. augusztus 13-án született a kárpátaljai Beregszász városában.

2013-ban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magyar nyelv és irodalom szakán szerzett diplomát. 2009-től a Beregszászi 7. Számú Általános Iskola szervezőpedagógusa és magyartanára, ahol csak kisebbségi (roma) gyermekek oktatásával foglalkozik.

A beregszászi székhelyű Kovács Vilmos Irodalmi Társaság alapító tagja. 2014-től rendszeresen publikál a kárpátaljai Együtt című irodalmi és művészeti folyóiratban, valamint novelláit közölte az Irodalmi Szemle, a Napút, a  Partium, a Helikon, a Somogy, a Kárpátaljai Hírmondó, a Szózat stb. Kisprózákat és novellákat ír, közel áll hozzá az írói szociográfia.

2016-ban az Ukrajnai Kulturális Minisztérium által meghirdetett Kárpátaljai dialógusok című rövidpróza-pályázat első helyezettje. Több novelláját Antonenko Miklós ültette át ukrán nyelvre, valamint Ferdinandy György író, költő szintén fordított műveiből, portugálra.

2016-ban Beregszász városának polgármesteri hivatala Drávai Gizella-díjjal tüntette ki, valamint szintén ebben az évben nyerte el a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett Gion Nándor-ösztöndíjat. Jelenleg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük