KVIT-történet

Miért jött létre ez az irodalmi társaság?

A Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (rövidítve: KVIT, adminisztrációs okok miatt a hivatalos dokumentumokban Kárpátaljai Fiatal Magyar Alkotók Közössége, ukránul Спілка Закарпатських Угорських Молодих Митців néven van feltüntetve) a kárpátaljai magyar kultúra megőrzésének, megerősödésének érdekében jött létre, valamint a helyi irodalmi, művészeti élet fellendítését, a fiatal pályakezdők kibontakozását segíti elő.

Célok és feladatok:

·          Más régiókban működő kulturális szervezetekkel való kapcsolattartás, valamint új kapcsolatok kiépítése.

·          Tehetséggondozás a művészi szempontból egyre értékesebb munkák létrehozásának érdekében.

·          Hagyományőrzés mind regionális, mind Kárpát-medencei szinten:

1.  nemzeti értékeink ápolása;

2.  szűkebb pátriánk hagyományainak megőrzése;

3.  vidékünk irodalmi és művészeti értékeinek megújítása;

·          Kulturális tevékenység (kulturális rendezvények, programok szervezése és lebonyolítása, részvétel a KVIT partnerszervezetei által szervezett rendezvényeken).

 

A Kovács Vilmos Irodalmi Társaság története:

 

2013. december 12-én a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) székhelyén, a beregszászi Európa–Magyar Házban évzáró beszélgetésre került sor az Együtt folyóirat kapcsán. Itt merült fel az ötlet, miszerint a fiatal pályakezdő tollforgatókat egy csokorba kellene gyűjteni.

2014. január 11-én az Együtt szerkesztőbizottságának köszönhetően alkotómunkán vettek részt a fiatalok, akik már ezen a találkozón bemutathatták írásaikat. Vári Fábián László József Attila-díjas költő adott tanácsokat. Jelenlévők: Csordás László, Lőrincz P. Gabriella, Kovács Eleonóra, Gálfi Dezső, Marcsák Gergely, Pák Diána, Shrek Tímea, Pusztai-Tárczy Beatrix, Kurmai-Ráti Szilvia, Ámorth Angelika.

2014. február 22-én ismét műhelymunkára került sor. Csordás László mint a csoport vezetője felvetette az önelnevezés kérdését. Itt két ötlet fogalmazódott meg, Bárki és Felszállási engedély. Az utóbbi név a 2013-ban megjelent Szárnypróba című antológiára volt egyfajta utalás, amelyben több pályakezdő fiatal mutatkozott be. A kérdés megbeszélését későbbre halasztották, bízva a társaság kreativitásában. Először jelent meg Bakos Kiss Károly költő, Kertész Dávid és Horváth Attila.

2014. március 29. Weöres Sándor: A vers születése – ez volt a témája a következő találkozónak. A társaság minden találkozója egy témakörre épül, ahol a jelenlévők megbeszélik gondolataikat. Később, a gyűlés második részében műelemzésre került sor. A társasághoz csatlakozott Csornyij Dávid.
2014. április 26. A torzszülöttek délutánja, avagy a befejezett pont. Minden íróembernek akadnak olyan munkái, amiket a világ szeme elől szeretne elrejteni. Az áprilisi beszélgetésre a résztvevők ilyen alkotásokat hoztak magukkal. Megfogalmazódott a csoportosulás neve: KOVÁCS VILMOS IRODALMI TÁRSASÁG (KVIT). A társaság céljai:

  • A kárpátaljai magyar kultúra megőrzésének, megerősödésének szolgálata, valamint a helyi irodalmi, művészeti élet fellendítése, egyszersmind a fiatal pályakezdők tevékenységének ösztönzése, hogy a jövőben egy erős és aktív kárpátaljai alkotói elitet hozhassanak létre.
  • Más régiókban működő kulturális szervezetekkel való kapcsolattartás, valamint új kapcsolatok kiépítése.

2014. május 10. Az irodalmi apagyilkosságok. A kérdés adott: az alkotó képes-e túlnőni egykori mesterét? Egyre többen érdeklődnek az irodalmi társaság iránt.

2014. május 15. Dilettánsok éjszakája. Ungvár belvárosa adott otthont a csoport számára az első irodalmi rendezvényhez. A házigazda és az est szervezője Horváth Attila volt. Felolvasást tartott Csordás László, Marcsák Gergely és Shrek Tímea.

2014, június 7. Az elbeszélés nehézségei. A társasághoz csatlakozott a legfiatalabb tehetség, Ráti Emese. Ezen a napon a csapat megbeszélést tartott a KVIT hivatalos ügyintézésével kapcsolatban. Csordás Lászlót elnökké, Vári Fábián Lászlót tiszteletbeli elnökké választották.

2014. július 5. Mit bír el egy novella? A társaság ismét új arcokat köszönthetett a beszélgetésen: Pógyor Adriánt és Pógyor Leventét, az ugocsai testvérpárt.

2014. augusztus 9. A húzás művészete. A téma kapcsán előre megadott kreatív feladat volt: egy regényrészletet kellett a fiataloknak elemezni, és a fölöslegesnek vélt részeket kihúzni, hogy az alkotás így feszesebb, jobb mű legyen.

2014. szeptember 6. A KVIT bemutatja. Szabadtéri műhelybeszélgetés és szövegelemzés Vári Fábián László segítségével.

2014. szeptember 26. Háromnapos látogatást tett Kárpátalján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata. A KVIT tagjai közül Lőrincz P. Gabriella, Shrek Tímea és Pusztai-Tárczy Beatrix volt jelen, akik felolvastak írásaikból.

2014. szeptember 27. Bevetés előtt. Dupka György, a Magyar Értelmiségek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) elnökének szervezésében a KVIT meghívást kapott az ötnapos irodalmi karavánra, amely során 17 helyszínen tartottak író-olvasó találkozót Kárpátalja-szerte.

2014. október 8–12. VIII. Együtt Írótábor – Irodalmi Karaván Kárpátalján. A rendezvénysorozat (író-olvasó találkozók, rendhagyó irodalomórák stb.) több magyarlakta települést, intézményt, könyvtárat és iskolát érintett. Ezen belül elemezték az Együtt folyóirat értékteremtő, -őrző és alkotóműhelyének munkáját és megemlékezéseket tartottak a történelmi és irodalmi emlékhelyeken.

A karavánon részt vettek: Csordás László, Marcsák Gergely, Kertész Dávid, Pógyor Adrián, Gálfi Dezső, Kovács Eleonóra, Ámorth Angelika, Pák Diána, Ráti Emese, Shrek Tímea, Pusztai-Tárczy Beatrix, Lőrincz P. Gabriella, Bakos Kiss Károly.

17 helyszín, több mint 2500 megtett kilométer. Több száz mosolygós arc. Főhadiszállás: Tiszabökény.

2014. november 8. Ezt még limerick írni? Rövid versek, bökversek, csattanók és ezek helye az irodalomban. A csoport tagjai Radnóti Miklósra emlékeztek meg egy-egy vers felolvasásával.

2014. november 10. Pusztai-Tárczy Beatrix szervezésében irodalmi estre került sor Beregszászban a KRISZ-pontban. Lőrincz P. Gabriella, Bakos Kiss Károly, Marcsák Gergely és Shrek Tímea oszthatták meg alkotásaikat a közönséggel. Marcsák Gergely megzenésített verseket adott elő a jelenlévők nagy örömére.

2014. november 12. Megrendezésre került Somban a Sütő Kálmán- és Kecskés Béla-szavalóverseny. A KVIT tagjai a zsűri tagjaiként részt vettek a szavalatok értékelésében.

2014. december 13. Az év utolsó műhelymunkája. Csordás László megtartotta évértékelő beszédét, amelyben összegezte a csoport tevékenységét: 2014 folyamán 12 műhelymunkát, 3 rendezvényt, egy tehetséggondozó pályázatot és egy irodalmi karavánt sikerült lebonyolítania a társaságnak. Ezen kívül megannyi csapatépítő programban vettek részt.

2015. január 17. Az év első műhelymunkája. Zubánics Lászlónak, a KMMI elnökének köszönhetően a KVIT saját helyiséget kapott az Európa–Magyar Ház legalsó szintjén egy jól felszerelt könyvtárral és irodával. A helyszínt Lőrincz P. Gabriella, Shrek Tímea, Pógyor Adrián és Gálfi Dezső rendezte be.

2015. január 22. A magyar kultúra napja alkalmából értelmiségi fórumon vettek részt a tagok, kihirdették a tehetséggondozó pályázat győzteseinek névsorát.

Shrek Tímea

 

 

 

 

Hozzászólások lezárva