Sajtószemle a közelmúlt eseményeiről

2018. november 21-22-én zajlott a KVIT, a FISZ és a SzIF által közösen szervezett Kilátás / Hosszúnap c. rendezvénysorozat. Három helyszín és két kötet köré összpontosult az esemény.

2018. november 21-én az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének Bercsényi Miklós Könyvtárában kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató zajlott. Berniczky Éva A tojásárus hosszúnapja c. novelláskötete kapcsán Csordás László, Fazekas Andrea és Kovács Eleonóra mondta el gondolatait a diákoknak és az érdeklődőknek. Az esemény második részében Mónus Dóra, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Magyar Tanszéki Csoportjának munkatársa Berniczky Évával beszélgetett a nemrég megjelent Szerencsegyökér c. novelláskötete kapcsán. Erről az alkalomról Szabó Kata és Simon Rita írt tudósítást, az írások itt és itt olvashatóak.

2018. november 21-én  19:00 órától a Váralja múzeum-kávézóban folytatódott a program: bemutatkozott a Szépirodalmi Figyelő és a SzIFONline. Vincze Ferenc, Korpa Tamás és Vass Norbert beszélt a folyóiratfolyóiratbem1 szerkesztésének sajátosságairól. A jelenlévő egyetemisták és KVIT-tagok hallhattak arról, a SZIF esetében a tematikus szám szerkesztése közben mi okozza a legérdekesebb kihívást (a képregény, de ez nem probléma).

2018. november 22-én Beregszászon folytatódott a programsorozat. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületében Brenzovics Marianna Kilátás című  regényéről tartott előadást Marcsák Gergely és Nagy Tamás. A beszélgetést Mónus Dóra, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára moderálta. Az erről szóló beszámoló itt olvasható.

2018. november 28-29. között zajlott a II. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok c. programsorozat. A rendezvényekre Beregszászon és Ungváron került sor.

2018. november 28-án, az Európa–Magyar Házban zajlott az esemény megnyitója. Ekkor volt  a II. Internetes Versmondó díjátadásVerseny eredményhirdetése is. Hegedűs Csilla erről is beszámolt  a Kárpáti Igaz Szó 2018. december 6-i számában.

2018. november 29-én Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetébe látogatott Tallián Mariann és Lázár Balázs. A színészházaspárt Shrek Tímea kérdezte az irodalom és a színház kapcsolatáról.

FB_IMG_1544113014584Ezen a napon a Beregszászi 7. számú Általános Iskolában Nagy Tamás beszélgetett Juhász Ferenccel és Szöllősi Mátyással.

2018. november 29-én 11:00 óra után az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézetébe érkezett 2018.11.28.UngvárDemeter Zsuzsa, Nagy Zsuka, Oberczián Géza, Papp Attila Zsolt. Csordás László, Marcsák Gergely és Kovács Eleonóra felváltva kérdezte a vendégeket a Pigment és az Áramlás, valamint a Helikon folyóirat tartalma okán.

2018. november 29-én, a fent említett esemény keretén belül, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és Magyarország Beregszászi Konzulátusa szervezésében, a KVIT Kilátó_Berközreműködésével zajlott az Irodalmi kilátó. Ez alkalommal Csordás László Dupka Györggyel beszélgetett. Erről az alkalomról Váradi Enikő és Szabó Kata írt tudósítást.

Szabó Kata két tudósítást írt a II. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napokról, az egyik a kárpátalja.ma hírportálon, a másik a Helikonon jelent meg.

A II. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok  versszínházzal ért véget: a program résztvevői Tallián Mariann és Lázár Balázs előadásában az Ember az embertelenségben – Csak egy éjszakára c. előadást láthatták  a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban.

Hamarosan bővebb beszámolókkal jelentkezünk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük