Nagy Tamás: 501 nap nyár

„Ha madarat szeretsz, égbolt légy, ne kalitka”

Szabó T. Anna

Idén különösen sokáig tart a nyári időjárás, ami részben jónak tűnik, de ha például a Grönlandon olvadó gleccserekre gondolok, aggasztó. Október 24-e van és pólóban utazok. Lassan megtanulok szép noteszbe és mozgó járműben írni. Nem kell hozzá más, mint némi élettapasztalat néhány országban, a komfortérzet kitágítása, és megelégelni az örökös kifogásokat saját magaddal szemben. Akkor tudsz írni, amikor akarsz. Így kell a legjobbnak lenni.

A vonatból nem csak térkép a táj: áttetsző hajnali ködök, őzek vonulása, hegyvidék, tömbházak távoli haldoklása, vagy mezők és fölöttük köröző sólymok látványa. Ez a kilátás az enyém, ezt tarthatom meg csak a birtoklás igényéből, ezt az emlékké gyúrt valamit, mert a következő pillanatban változik. El kell engednem a sólymokat. El kell engednem, ahogy a solymászok teszik, és csak azokat várják vissza, akik igazán megszerették őket. El kell engednem mindent, amihez görcsösen ragaszkodok, mert attól egyre jobban kifolyik a kezeim közül az idő, és meginog alattam a talaj. De ezt már megtanultam régebben.

Azt álmodtam, hogy a vasútállomáson állok és két választásom van: felszállok egy vonatra, ami elvisz Csernobilba, vagy kiugrok egy repülőgépből, négyezer méter magasból, az lenni, ami vagyok, bejárni egy madár röptének utánozhatatlan ívét.

De az álmok lehet, hogy nem érvényesek egy másik országban. Én pedig ott élek az utolsó perces döntésekben.

 

Nagy Tamás

Névjegy Nagy Tamás

1996-ban született Beregszászon. 2015 óta tagja a Kovács Vilmos Irodalmi Társaságnak (KVIT). 2017-ben szerzett BA szintű diplomát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola angol nyelv és irodalom szakán. Később ugyanott MA fokozatú diplomát szerzett magyar nyelv és irodalom szakon. Tagja a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük