KVIT-hírek (2023 májusa)

Folytatjuk hírösszefoglalónkat. A márciusi és májusi KVIT-hírek itt és itt böngészhető. Ebben az összefoglalóban a KVIT-tagjok szakmai eredményeire  összpontosítunk, amelyek májusban váltak láthatóvá.

*

Kincses Krisztina a Helyőrség.ma számára készített interjút Marcsák Gergellyel. A beszélgetés 2023. május 18-án jelent meg.

– Ha valamilyen megrázkódtatás ér, én nem keresek kapaszkodókat a művészetben, inkább a saját gondolataimba merülök ilyenkor. Zenét például egyébként is kifejezetten ritkán hallgatok, mert zavar a koncentrálásban, így a csendet preferálom. A nehéz helyzeteken sokkal inkább az optimizmusom segít át. Mint talán észrevetted, ez a magatartás nem arról szól, hogy naivan hiszek valami csodában, a sorsunk jobbra fordulásában varázsütésre. Inkább egyszerűen tudatában vagyok annak, hogy minden léthelyzetünknél van és lehetne rosszabb is, illetve hiszek benne, hogy minden céllal történik. – olvashatjuk az interjúban.

*

Beszámoltunk arról, hogy a  Kortárs Hangon ’23 Nemzetközi Irodalmi Pályázaton Lévai Aliz Mária harmadik helyezést ért el. A SZIFONline felületén 2023. május 22-én jelent meg préda és Víziszony c. verse.

*

A Kárpátalja c. hetilap 2023. június 4-i lapszámában Dankai Péter interjúját olvashatjuk, amelyet Szabó Katával készített. A Kárpátaljai magyar fiatalok, avagy megmaradásunk zálogai. Boldogulás szülőföldön c. interjúsorozatban Dankai Péter kárpátaljai felsőoktatási intézményekben tanuló magyar fiatalokkal beszélget, és a jövőre vonatkozó terveikről, értékrendjükről, világszemléletükről, otthonmaradásuk okáról faggatja őket.

„( … ) Azt viszont már látom, mi az, ami biztos nem segít. A széthúzás, egymás gyalázása, a káröröm és az irigység határtalan károkat tud okozni, és már csak azért érdemes ezeket kerülni, mert ennyi erővel jót is lehet tenni.” –  regált Szabó Kata arra a kérdésre, amely a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradására vonatkozott. 

*

A Magyar Múzsa c. folyóiratban lapozható Marcsák Gergely Sorsok és arcok a Vérke partján c. recenziója, amely Dalmay Árpád Beregszász – Erzsébet királyné városa c. könyve kapcsán született recenzió.

*

Sz. Kárpáthy Kata Ha holnap, akkor holnap c. verse 2023. június 10-től olvasható a SZIFONline felületén. 

*

Online böngészhető az Együtt c. irodalmi-művészeti-humán tudományok-kultúra folyóirat 2023/2. száma. A kiadványt Kutasi Csaba festőművész munkái illusztrálják. A KVIT-tagok költészetét tekintve a folyóiratban  olvasható Marcsák Gergely Szégyenpiac nagycsütörtökön c, valamint Lévai Aliz Mária A megsemmisülés biciklije, Kettő bennem az én, Kettős elmúlás c. verse.

A szépprózát és a KVIT-et szem előtt tartva Shrek Tímea Menekültek, Információs háború, Hála és útmutatás c. naplójegyzete, továbbá Sz. Kárpáthy Kata In memoriam Örkény István c. prózaciklusa  böngészhető.

A márciusi  és májusi bejegyzésben hírt adtunk az Együttben közölt kutatási eredményekről, amelyek Horváth Anna (1924-2005) grafikus, keramikus, szobrászművész életútjához, az ungvári emlékművek és sírkertek történetéhez, valamint a tanúságtévő kárpátaljai római katolikus papok  életútjához kapcsolódtak. Szabó Eszter Ida, Kovács Sándor, Dupka György munkáiról van szó. Mindhárom sorozat folytatódik az Együtt friss lapszámában. 

Mivel ebben az összefoglalóban a riport és beszélgetéssorozat került előtérbe (Marcsák Gergely, Szabó Kata esetében), egy elgondolkodtató  interjúrészlettel, Horváth Anna (1924-2005)   szavaival zárom a bejegyzést:

 „(…) további sorsunk alakulása elsősorban rajtunk múlik. Másoktól ne várjunk sokat, magunknak kell megküzdenünk a létünkért. Hogy ez sikerül-e, az szerintem elsősorban attól függ, mennyire ismerik fel a kárpátaljai magyarok saját értékeiket, mennyire tudatosul bennük, hogy ezeknek az értékeknek az ápolásáért, a gyarapításáért érdemes itt maradni; egyúttal annak is rögződnie kell az elmékben, hogy a fennmaradáshoz épp ezeknek az értékeknek a gyarapítása a legjobban célravezető út, s nem a hangoskodás, hazafiúi érzelmeink állandó fennen hangoztatása, még kevésbé az a szélmalomharc, amelyet (de sok példa van rá!) egymással vívunk azért, hogy »ki a magyarabb magyar«. Én hiszek benne, hogy »a minőség forradalma« előbb-utóbb végbemegy nálunk.” (Együtt, 2023/2., 86. old.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük