KVIT-hírek

Folytatjuk hírösszefoglalónkat. A márciusi és áprilisi események és  publikációk kerülnek előtérbe.

Milyen formában kapcsolódhat össze a képzőművész és az író által alkotófolyamat? A NYITOTT ABLAK / képekben a szót és szavakban a képet c. projekt által, amelyről részletesen a Révész Imre Társaság (RIT) honlapján olvashatunk. Ruszin Noémi festőművész munkáira reagálva született Sz. Kárpáthy Kata két novellája. Csonttörő Hálja eleven alakja, valamint a szőlőhegy csősze elevenedik meg a szemünk előtt. Előbbi Berniczky Éva Szerencsegyökér c. novellájában megismert  idős asszonyra emlékeztet, és mindkét novella újraolvasására ösztönöz. Az Őrtorony a szőlőhegyen böngészése egy lakóház  parlagfű alatt porladó romját juttatja eszembe.

*

„Közelről ismerjük meg a strukturális agresszió természetét: hogy talán nem mi magunk, te vagy én, a két kezünkkel követjük el az erőszakot, hanem egyszerűen hagyjuk, hogy megtörténjen, mert ilyen a világunk szerkezete. Belesimulunk.” – olvashatjuk Ménes Attila kritikáját Shrek Tímea Halott föld ez c. kötetéről.

*

Bővült a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) kínálata a kárpátaljai magyar könyvek vonatkozásában: Kovács Vilmos: Ha rám szakad a Végtelen idő (70 vers a hetvenedik születésnapra) c. kötet Gortvay Erzsébet (1935-2013) irodalomtörténész szerkesztésében  jelent meg 1997-ben.

Kovács Vilmos: Ma kiáltsatok. Válogatott versek a költő születésének 80., halálnak 30. évfordulójára c. kötet Nagy Zoltán Mihály szerkesztésében látott napvilágot  2007-ben.

*

Marcsák Gergely Szégyenpiac nagycsütörtökön c. verse a Helyőrség weboldalán olvasható.

*

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) weboldalán is böngészhetőek a Kárpátaljai Magyar Könyvek c. sorozat kötetei.

Bakos Kiss Károly, Bartha Gusztáv (1963-2022), Horváth Sándor, Lengyel János Nagy Zoltán Mihály, Simon Menyhért (1897-1952), Zselicki József (1949-2021) alkotásainak böngészésére bíztatjuk olvasóinkat.

*

Kortárs Hangon ’23 Nemzetközi Irodalmi Pályázaton Lévai Aliz Mária harmadik helyezést ért el, Sz. Kárpáthy Kata pedig különdíjat nyert. 

*

Megjelent az Együtt idei első száma. Ebben az évben Gerzsenyi Gabriella kapta az Együtt Nívódíjat. Vári Fábián László Brüsszelből – a magyar irodalomba c. laudációja, valamint a díjazott Nyolc szem málna, Nem érti, Jelenlét c. alkotása olvasható a folyóiratban.

Az Együtt előző lapszámában már olvashattuk Szabó Eszter Ida tanulmányát Horváth Anna szobrászművész életútjáról. A folytatásban további részleteket ismerhetünk meg az alkotó diákéveiről. Nevelés- és művelődéstörténeti szempontból sem elhanyagolható a tanulmány tartalma. Elgondolkodtató üzenet: ,,Horváth Annának sosem kellett «átírnia» a biográfiáját, pedig igen sok alkalma volt annak akár több nyelvű megfogalmazására is. Nem kellett visszatekintve korrigálnia a múltját, szépítenie a jelenét. Ebben a nagy szabadságon túl annak a megengedése is benne rejlett, hogy ő maga nagyvonalú és megbocsájtó lehetett másokkal szemben. Csak az ostobaság és a jellemtelenség volt számára jóvátehetetlen «bűn». Az alkotásban is ezek a szempontok és elvek vezették haláláig.” (70. old.) 

Mindenképpen ajánljuk Kovács Sándor és dr. Dupka György helytörténeti vonatkozású tanulmányainak olvasását. Kovács Sándor az Ungváron található első világháborús katonatemetők helyzetét tárja fel. A  Bercsényi utcai katonai temető  vonatkozásában megjegyzi: ,,Szomorú tény, hogy a felújított sírok rendszeres gondozása az avatás utáni időszakban eleinte akadozott, később pedig teljesen elmaradt. Az utóbbi években a sírok gondozását az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium vállalta fel. “ (71. old). 

dr. Dupka György ,,Én Istenem, a keresztet vállainkról vedd le! Tragikus sorsú kárpátaljai Gulag-elítéltek, mártírok panteonja (adattára), 1944-1970) c. tanulmányosozatának hetedik része a kötet végén kapott helyet. ,,Az eddig ismertté vált akták szerint 1945–1952 között a 19 elítélt papból 13 atyát a Kárpátaljai Területi Bíróság kemény ítélete alapján küldtek Gulág-rabságba és száműzetésbe. Az általános politikai amnesztia kihirdetése után, 1956–1957-ben betegen, félig rokkantan térhettek haza, és ezután 9-en elszántan folytatták tovább papi szolgálatukat. Több lelkésznek a korai halálát a lágerekben szerzett számos krónikus betegség okozta.” (91. old.)

Shrek Tímea Behívó, Légiriadó, Benzint sóért c. naplójegyzetei láttak napvilágot a kiadványban.

Sz. Kárpáthy Kata írásai közül Csonttörő Hálja és az Őrtorony a szőlőhegyen böngészhető.

A kötet a Kárpátaljai Kultúrkrónikával zárul, amelynek segítségével az év első két hónapjában történt eseményekről, továbbá a közelmúltban megjelent helytörténeti kiadványokról tájékozódhatunk.

A kiadványt Ruszin Noémi festőművész illusztrációi gazdagítják. 

*

Kopriva Nikolett öt verse (Ezután, Napfogyatkozás, A béke, Egy szekrény tartalma, Szélvihar) szerepel Az év versei 2023 c. antológiában.

*

Szerkesztette: Kovács Eleonóra 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük