Összefoglaló a KVIT első internetes versmondó versenyéről

Screenshot 2015-04-14 17.09.34A magyar költészet napja alkalmából a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) első ízben hirdetett meg internetes versmondó versenyt. Örömteli volt látni, hogy egyre több szavalat került fel társaságunk YouTube-csatornájára.

Amikor felmerült az ötlet, olyan Kárpátalja-szerte elérhető versenyt szerettünk volna indítani, amelyre bármely diák benevezhet intézménytől és lakhelytől függetlenül. Tisztában vagyunk vele, hogy egy-egy szavalóversenyen azok a tanulók vesznek részt, akik a legrátermettebbnek bizonyulnak, illetve akik már rutinosak. Éppen ezért irodalmi társaságunk tagjai tanácskoztak, és éltek az internet adta lehetőségekkel, így felkutatva azokat a fiatalokat, akik más versenyeken nem tudnak részt venni.

Lőrincz P. Gabriella és jómagam vállaltuk a videofelhívásban a hírolvasók szerepét, amellyel inspirálni és buzdítani akartuk a fiatalokat. Az elkészült anyagot és a kritériumoknak megfelelő pályaműveket Csornyij Dávid szerkesztette és töltötte fel YouTube-csatornánkra, Facebook-oldalunk adminisztrátora, Marcsák Gergely pedig megosztotta a nyilvánossággal. Igaz, hogy kevés, de annál színvonalasabb pályamű érkezett felhívásunkra, így a zsűri nehéz döntés előtt állt. Hosszas tanácskozás után a következő eredmények születtek:

I. csoport, 1–4. osztály

1. Pál Zsófia Csenge
2. Lánczi Ildikó
3. Ember Dániel
Különdíjas: Nagy Natália

 II. csoport, 5–9. osztály

1. Kozma Marianna
2. Taracközi Mirjám
3. László István
Különdíjas: Mezen Ruszlán és Deák Alexandra

III. csoport, 10–11. osztály

1. Pinte Éva

 

Az okleveleket és a díjakat a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) székhelyén, a beregszászi Európa–Magyar Házban vehették át a résztvevők a KVIT, az ArtTisza művészeti egyesület és a KMMI közös költészet napi rendezvényén, április 11-én.

átadás

Köszönjük a versenyzőknek a jelentkezést, a KMMI-nek a támogatást. Remélhetőleg jövőre ismét megszervezzük a versenyt, még kreatívabb formában. Addig is kövessétek honlapunkat és eseményeinket!

Shrek Tímea

Névjegy: Shrek Tímea

1989. augusztus 13-án született a kárpátaljai Beregszász városában.

2013-ban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magyar nyelv és irodalom szakán szerzett diplomát. 2009-től a Beregszászi 7. Számú Általános Iskola szervezőpedagógusa és magyartanára, ahol csak kisebbségi (roma) gyermekek oktatásával foglalkozik.

A beregszászi székhelyű Kovács Vilmos Irodalmi Társaság alapító tagja. 2014-től rendszeresen publikál a kárpátaljai Együtt című irodalmi és művészeti folyóiratban, valamint novelláit közölte az Irodalmi Szemle, a Napút, a  Partium, a Helikon, a Somogy, a Kárpátaljai Hírmondó, a Szózat stb. Kisprózákat és novellákat ír, közel áll hozzá az írói szociográfia.

2016-ban az Ukrajnai Kulturális Minisztérium által meghirdetett Kárpátaljai dialógusok című rövidpróza-pályázat első helyezettje. Több novelláját Antonenko Miklós ültette át ukrán nyelvre, valamint Ferdinandy György író, költő szintén fordított műveiből, portugálra.

2016-ban Beregszász városának polgármesteri hivatala Drávai Gizella-díjjal tüntette ki, valamint szintén ebben az évben nyerte el a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett Gion Nándor-ösztöndíjat. Jelenleg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagja.

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Versposztolás, kiállítás, felolvasás | Kovács Vilmos Irodalmi Társaság

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>