netnapló – Miért olyan, amilyen?

Nem elég, hogy iszonyatosan hideg van, még a marsutkában is annyian vannak, mintha valaki szardíniakonzervet akarna készíteni, csak ezúttal emberekből. De nem baj, tíz perc múlva ott vagyok…

022017. november 30-án az Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet Bercsényi Miklós Könyvtárában rendeztük meg az I. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok egyik író-olvasó találkozóját. A Csordás László és Kovács Eleonóra által moderált beszélgetés fő témája a fiatal irodalom volt. 

A rövid bemutatkozás után vendégeink – Nagy Hajnal Csilla, Király Farkas és Szőllőssy Balázs – felolvastak műveikből. 

Ki az örök pályakezdő? – kérdezte Csordás László először. Király Farkas véleménye a következő: az, hogy valakinek már megjelent az első kötete, még nem jelenti, hogy „minden sínen van”. Mármint az első ilyen publikáció lehet egyben az utolsó is. Valamiért abbamarad a lelkesedés, nincsenek múzsák, nincs, ami ihletet adnaSzőllőssy Balázs hangsúlyozta: az irodalom nem tekinthető olyan hivatásnak, amivel az adott személy kizárólagosan foglalkozik. Biztos, hogy emellett van még valamilyen munkahelye. Ez vajon már pályaelhagyás? – tettem fel a kérdést gondolatban. Nem érkeztem választ találni rá, mivel jött is a következő kérdés: egy pályakezdő író, aki mondjuk negyven évesen kezd el írni, vajon minden további nélkül tekinthető fiatal írónak? Ennek kapcsán kérdezte Csordás László, hogy meddig fiatal egy író. Ha konkrét példákat nézünk: a Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör negyven évnél húzta meg a határt az aktív tagok életkorát tekintve. Tehát negyven felett már nem igazán tekinthető senki fiatal írónak, tudtuk meg a vendégektől.

01Ezek után a generációs tendenciákról esett szó. Biztos, hogy valami köze ennek is van az örök pályakezdőkhöz, gondoltam. Eszembe jutott, hogy napjainkban a test és az identitás viszonya, valamint a „ki vagyok én?” típusú kérdés jelenik meg nagy rendszerességgel bizonyos szaklapokban. Gyakran foglalkoztat minket az a kérdés, hogy miért vagyunk olyanok, amilyenek.

Ennek következtében vagy épp ettől függetlenül sok olyan alkotás született, ami valamilyen traumát dolgoz fel. Kissé talán ironikus, mennyire érdekel minket az „őrület”, és az is, hogy vevők vagyunk rá. Nagy Hajnal Csilla hasonló dolgokról beszélt. Első kötete azt a címet kapta, hogy Miért félünk az őrültektől. Ezzel a címmel – saját bevallása szerint – azt akarta érzékeltetni, hogy feszegetnünk kell a határainkat. Mitől számít egy ember őrültnek? Erre válaszul egyből előtérbe kerülnek a sztereotípiák, a különféle beskatulyázások és a generációs tendenciák, amikről eddig beszéltünk. „Utólag belegondolva: elég merész ötlet volt pont az első kötetemnek adni ezt a címet” – zárta le a gondolatmenetet Nagy Hajnal Csilla.

A beszélgetés második felében szóba kerültek a publikálás előtti nehézségek: 03minél előbb meg kell tanulni együtt dolgozni a szerkesztővel, aki segít a szerzőnek, átnézni a művet, kihúz belőle dolgokat, esetleg megmondja, hogy mit szükséges átfogalmazni. Ez egy nagyon hosszadalmas munka, ami türelmet igényel. Viszont a legfontosabb az, hogyha pályakezdőként szeretnénk megjelenni valahol, és a kiszemelt folyóirat vagy kiadó elküld messze, nagyon messze a művel, akkor sem kell rögtön feladni.

A körkérdések kivesézése után Nagy Hajnal Csilla átment egy másik terembe líraszemináriumot tartani, majd a hallgatóság kérdéseket intézett a vendégekhez.

Ismét eltelt egy nap – és nem lett belőlem szardíniakonzerv. Most épp hazafelé gyalogolok a hóesésben. Különböző érzések kavarognak bennem: bevallom, félve érkeztem. De ez mostanra teljesen elmúlt.

Nyugodt vagyok. Ma biztosan írni fogok. Közben lassan azt is megtudom, miért vagyok olyan, amilyen.

Szabó P. Dóra

Névjegy Szabó P. Dóra

2000. május 20-án született Tiszakeresztúrban. Tanulmányait 2006-ban kezdte a Tiszakeresztúri Oktatási–Nevelési Központban, majd 2015-ben a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban folytatta. Sikeres érettségivel felvették az ungvári Humán– és Természettudományi Koledzsbe, ahol jelenleg szoftverfejlesztést tanul. A kidsindex.hu internetes hírportál újságírója és riportere.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük