Hírek és programok

Hírek

2021. március 15-én munkásságának elismeréseként Kossuth-díjat kapott Vári Fábián László költő, műfordító, az Együtt c. kárpátaljai irodalmi folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke, társaságunk tiszteletbeli elnöke.

A Kárpáti Igaz Szó 2021. március 18-i száma két terjedelmes oldalon foglalkozik a költő munkásságával. Az „Írhatta volna magyarul / Akárki fia …” Vári Fábián László József Attila- díjas költő, néprajzkutató, műfordító 70 éves c. írás a költő pályaképét foglalja össze tömören. A 20. oldalon olvasható az Útban Törökország felé és az Ady alkonya c. költemény. Mindkét versben megjelenik az úrvacsora mozzanata. „Eljő, ím, újbor ünnepe is / Úr asztalánál nem várnak ránk.” (Útban Törökország felé),  „Kidőlt serlegből elfolyik / Az úrasztali bor.” (Ady alkonya).

Ez fájdalmas pont a világjárvány idején: 2020-ban, húsvétkor a karantén miatt ellehetetlenült az úrvacsoraosztás és az istentisztelet. Az úrvacsora közösséget jelent az egyháztagokkal és Jézussal. A járvány miatt ennek a közösségnek a megélése válságba kerül.

A hetilap 21. oldalán dr. Dupka György történész Emlékmorzsák egy barátság történetéből c. írásában felidézi ötvennégy éve tartó barátságuk kezdetét. Több tanulmányt és kötetet lehet olvasni a Forrás Stúdió működéséről, de sokkal meggyőzőbb egy visszaemlékezés alapján rekonstruálni a korábban már hallott eseménysort addig, míg közelebb nem jutunk annak megértéséig.

A Kárpátalja hetilap 2021. március 18-án megjelent lapszámában jelent meg Badó Zsolt Magyar állami kitüntetéseket vehetettek át kárpátaljai honfitársaink c. írása. Márai Sándor-díjban részesült Nagy Zoltán Mihály. A Sátán fattya c. verses regényt az Intermix Kiadó 2019-ben ismét megjelentette, itt olvasható.

*

Böngészhető az Együtt 2021/1. száma. Orosz István grafikusművész plakátjai illusztrálják a kiadványt. Az emlékezet és az emlékeztetés mechanizmusa összeköti ezt a lapszámot: a magyar kultúra napja és a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja kapcsán is szerepel egy-egy írás. Ebben az ajánlóban elsősorban ezeket emeljük ki.

Vári Fábián László A himnuszt azért… c. írásából kiderül, mi köti Kölcseyt Beregszászhoz, hogyan viszonyult ő a himnuszhoz a Brezsnyev-korszakban, és hogyan emlékeztünk 2021-ben a magyar kultúra napjára.

Bartha Gusztáv Matl Péter Gúzsban c. alkotásáról ír, melyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján avattak fel Beregszászban, a Rákóczi-főiskola udvarában. Az írás hangvétele komor, ez jelenik meg Bartha Gusztáv Trauma c. regényrészletében is,  amelyet szintén az említett  lapszámban közölt.

„A fagy felszívta szívünk / a jeges éterig” – írja Finta Éva Anyámat temetik c. versében. Egy éve a rádióban elhangzó hírösszefoglaló minden órában halálhírt közöl, ebbe az ember belefásul, már nem is észleli, mit hall, nemcsak a szív fagy meg, hanem az együttérzés is eltűnik.

„A Teremtő belezsugorította pillantását egy szemgolyóba, / ez lett a Föld.” – a Google Earth kezdőképernyőjét juttatja eszembe: a bolygót látjuk felhősávokkal fedve, ami így csakugyan üvegszemnek tűnhet. Finta Éva A Teremtő szeme c. versét a 21. századi globális világproblémák (környezetszennyezés, energiaválság, túlnépesedés, járvány) irányából is értelmezhetjük: „a szem sárga pontjait elemzi az íriszdiagnoszta”. A vers közepén az univerzum alkotója nem a bolygóra figyel, az ember magányos. A vers vége figyelmeztetés: a sárga pont eltűnik.

A kiadványban szerepel Adamcsik Katalin novellája, Ferdinandy Görgy tárcanovellája, Ágh István, Füzesi Magda, Orosz István, Kovács Vilmos verse, Nagy Tamás recenziója, Dupka György, Gazdag Vilmos, Varga Róbert tanulmánya.

Programok

2021. március 25-én 19:00 órától kerül sor a Pilinszky 100 c. rendezvénysorozat következő alkalmára. Juhász Anna vendége Szabó T. Anna költő. Az esemény részletes leírása itt olvasható. A beszélgetés a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán követhető. Az előző beszélgetést a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán lehet megnézni és meghallgatni.

2021. március 26-án 15:00 órától Női írók a folyóiratokban // folyóiratok női írók címmel rendez online konferenciát a magyarországi Szépírók Társasága és a SZÍN Női Érdekvédelmi Fórum. A konferenciáról hírt adott a Litera.hu, a részletes program a konferencia Facebook-oldalán elérhető. (Bizonyára itt válik elérhetővé az élő adás is).

2021. április 2-18. között kerül megrendezésre a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek c. rendezvénysorozat. A Müpa, vagyis korábbi nevén a budapesti Művészetek Palotája a rendezvény szervezője. A kulturális létesítmény YouTube-csatornáján a közönség februárban és márciusban is meghallgathatott egy-egy előadást.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója úgy vélekedik, hogy „a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek küldetése, hogy a művészeteken keresztül energiát közvetítsen az emberek felé, az effajta szellemi utazás lehetősége pedig különösen fontos és reményt adó egy olyan időszakban, amikor a pandémia fizikailag a négy fal közé zár minket.” – olvashatjuk a rendezvény weboldalán. Ezzel e sorok írója is teljesen egyetért, emiatt született ez a programajánló. Azért is, mert különleges érzés volt márciusban hallgatni és látni a művészek lelkesedését, odaadását, megfeszített figyelmét a zeneművek előadása közben (Várdai István és vendégei fellépése során, vagy februárban a Budafoki Dohnányi Zenekar játékát hallgatva). A programnaptár itt böngészhető, a program a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek honlapján követhető. 

Ezeket az olvasnivalókat és programokat ajánljuk olvasóink számára abban reménykedve, hogy egy vers olvasása vagy zenemű meghallgatása megkönnyebbülést, felszabadulást és reményt jelenthet ebben a sokszor vészterhesnek tűnő időszakban.

Frissítés: a járványhelyzet a Bartók Tavasz programjait is befolyásolja. A koncertek 2021. május 7-28. között zajlanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük