Évértékelő körkérdések a KVIT-tagok számára

1) Mi jelentette számodra 2016-ban a legmeghatározóbb olvasmányélményt?

Most vissza kell mennem rendesen az élményeimben. Oscar Wilde, James Joyce, Virginia Woolf, Thomas Mann, Franz Kafka – tőlük minden. Oravecz Imre Távozó fa c. verseskötete is kihagyhatatlan volt az olvasmánylistáról. Verseinek egyszerűsége, letisztultsága egyfajta kezelés a néha túlzottan lírai képalkotásaimra. Meghatározó volt még az, hogy több, általam kedvelt kortárs költővel találkozhattam (Áfra János, Izsó Zita, Szálinger Balázs). Mindemellett Ughy Szabina és Lapis József versei nyújtottak lényeges olvasmányélményt 2016-ban is.

2) Kaptál-e idén olyan tanácsot, amelyet alkalmazni fogsz írás közben?

Konkrét tanácsot ritkán kaptam ebben az évben. Egyet azonban kiemelnék: „Mindig arra az oldalra koncentrálj, amit meg akarsz írni.” Ezt némileg átgondoltam, és az oldalt mondatra cseréltem ki.

3) Hol tartasz az írás tekintetében? Rátaláltál-e a témára, melyről a következő évben írnál?

Az egész év a saját (lírai) hangom kereséséről, határaim feszegetéséről szólt. Megtörtént az első nagyobb közönség előtti fellépésem Kolozsváron. Szerintem egész jól fejlődök az írás tekintetében, idén már sikerült egy olyan verset írni, ami végre nívósnak mondható. Persze, még rengeteget kell javulnom, a jó gondolatok mellett gyakran hibázok, kell a feedback a hozzáértőktől. Nem hinném, hogy különösebben keresni kellene témákat, azok mindig spontán jönnek számomra.

 4) Volt-e olyan téma a KVIT műhelymunkáján, ami megfogott, amin sokat töprengtél?

Nem volt olyan műhelymunka. A sok töprengést én darabokként kapom meg a műhelymunkákból, beszélgetésekből. Legtöbbször egy-egy magyarázaton, tanácson, félmondaton gondolkozok el, amit később ösztönösen beépítek magamba.

 5) Milyen terveid vannak a jövő évre?

Először is szeretnék lediplomázni, mert az állandó stressz és időhiány mellett az írás sem megy annyira. Tovább tervezni felesleges, az még messze van. Az írás terén viszont már készen állok az áttörésre: szeretném, ha a verseim minél több magyarországi, erdélyi és felvidéki folyóiratban jelennének meg.

(Fotó: Marcsák Gergely)

(Fotó: Marcsák Gergely)

 

Nagy Tamás

Névjegy Nagy Tamás

1996-ban született Beregszászon. 2015 óta tagja a Kovács Vilmos Irodalmi Társaságnak (KVIT). 2017-ben szerzett BA szintű diplomát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola angol nyelv és irodalom szakán. Később ugyanott MA fokozatú diplomát szerzett magyar nyelv és irodalom szakon. Tagja a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük