Műhelynapló: egy bejegyzés létrehozása

Eredetileg egy figyelemfelkeltő és olvasásra buzdítő bejegyzés írása volt a célom. A munkafolyamatot bemutató leírás kerekedett ebből. Hogyan? A következő bekezdésből kiderül. 

Amikor megláttam, hogy a következő KVIT-hírekben júniustól novemberig kell összegyűjtenem a verseket, interjúkat, novellákat, arra jutottam, hogy erre ma nincs időm. Inkább egy figyelemfelkeltő, képpel és idézettel egységesített plakátot készítek a Miro, a Jamboard vagy Canva c. felület használatával. Úgy gondoltam, ezúttal lendületesebb, tartalmasabb képet szeretnék bemutatni. Ezért a Canva felületét kerestem fel.

Jól haladtam: a mesterséges intelligencia négy versrészlet alapján négy képet hozott létre. Hivatozást is elrejtettem benne, így az olvasó láthatta (volna), az adott kép melyik szöveghez tartozik. Az első kép mellé illesztett szövegrészlet jól mutatott, a második idézet már nem jelent meg. 

 Mivel még mindig élt az emlékezetemben a kép és a szöveg egysége, ezért  felkerestem a Jamboard felületét. Arra gondoltam, hogy  egymás mellé helyezem a képet és a szöveget, és létrejön egy plakát.  Ez nem működött: a Jamboard felületére nem lehetett feltölteni a JPG-fájlt. Így a Miro-val próbálkoztam. Ide sem vált lehetségessé a kép megjelenítése. Az idézet betűtípusa megváltoztatható (a Jamboard felületével ellentétben), és hivatkozást is elrejthetek benne.  A kép számítógépre mentett változatában láthatatlanná vált a hivatkozás.

Eredetileg egymás mellett kapott volna helyet a kép és az illusztráció. Azonban ez nem volt lehetséges: az előnézetből kiderült, hogy a kép és szöveg nem marad egymás mellett, a kompozíció elmozdul. A képet méretre vágtam, ez sem segített.

Végül egyetlen  szövegblokkban  egy képet vagy egy szöveget rejtettem el. A kép és a szöveg a felület közepén kapott helyet.

Négy  órán keresztül foglalkoztam a fenti művelettel. Tehát időt nem nyertem. Ugyanakkor: elmerültem a munkafolyamatban, ami megfelelő eredmény. Ezen kívül a szavak mögé rejtettem a bejegyzésben szereplő idézetek  helyét, ezzel az interaktív feladattal elmélyült olvasásra bíztatok mindenkit. 

                                                                            

A képek forrása: Canva (Magic Studio™).

Kovács Eleonóra

Névjegy Kovács Eleonóra

1989-ben született Szalókán (Ukrajna, Kárpátalja).

Tanulmányait az Ungvári Nemzeti Egyetemen 2012-ben fejezte be (történelemtanár).

2014-től a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) tagja, 2017-től a kvit.hu felelős szerkesztője.

Írásait időközben közölte az Együtt c. kárpátaljai irodalmi folyóirat, valamint a Partium, Somogy, Napút, Irodalmi Szemle, Magyar Napló, Tiszatáj, Tempevölgy.

FISZ-tag lett.

2019-ben Együtt Nívódíjat kapott.

2020-ban Ungváron, az Intermix Kiadó gondozásában jelent meg első kötete, az Érzékelés (Könyvismertető, filmnapló, jegyzet).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük