Programajánló

2024. január 18-án kerül sor a Magyar Kultúra Napja c.  rendezvénysorozatra, amelyet a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) szervez minden évben Beregszászon. A rendezény idén is Kölcsey Ferenc emléktáblája előtti főhajtással kezdődik, majd az Európa – Magyar Ház rendezvénytermében folytatódik, és Petőfi Sándor mellszobrának megkoszorúzásával zárul a munkácsi várban.

Az esemény szerves részét képezi a kulturális és tudományos élet aktuális kérdéseit részletező előadás, amelyet  könyv- és lapszámbemutató követ, továbbá  az Együtt Nívódíj átadása is ekkor zajlik.

A rendezvény kiállításmegnyitóvel kezdődik: Homoki Gábor tiszapéterfalvai festőművész alkotásait láthatják az érdeklődők. Ezek után az Együtt Nívódíjat, továbbá az Anyanyelvápolók Szövetségének okleveleit, valamint a KMMI okleveleit kapják meg a díjazottak. 2024-ben  Együtt Nívódíjban Ortutay Elemér költő, műfordító és Sz. Kárpáthy Kata író, költő részesül. 2023-ban Gerzsenyi Gabriella, 2022-ben Bartha Gusztáv (1963-2022) és Kopriva Nikolett, 2021-ben Nagy Tamás kapta ezt az elismerést. 

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet jubileumi oklevelét kapja (fennállásának 15. évfordulója alkalmából) a KVIT-tagok közül: Marcsák Gergely és Shrek Tímea. Gratulálunk a díjazottaknak!

A tudományos és kulturális  élet aktuális kérdéseit részletező előadásokat tekintve Váradi-Sternberg János (1924-1992) történészprofesszor emlékezete kerül  középpontba. A vitaindító előadásokat ősszefoglaló programrész címe: Beregszászi Értelmiségi Fórum ’24 – Hol tart a helytörténeti kutatás Kárpátalján? (Emlékezés a 100 éve született Váradi-Sternberg János (Nagyvárad, 1924. január 10. – Budapest, 1992. február 12.) történészprofesszorra).

A vitaindító előadások sorozata dr. Pomozi Péter nyelvtörténész, író  felszólalásával kezdőik, amelynek címe: Szórványlét: fátum vagy lehetőség? 2024. esztendei gondolatok.

dr. Csatáry Görgy docens, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem- és társadalomtudományi tanszékének vezetője Iskolateremtő egyetemi tanár – 100 éve született Váradi-Sternberg János történész címmel tart előadást.

dr. Zubánics László történész, az UNE UMOTI Magyar történelem és európai integráció tanszékének vezetője  A kárpátaljai magyar helytörténeti kutatások helyzete az évszázadok tükrében címmel tart előadást.

dr. Dupka György történész, a MÉKK elnöke, a KMMI igazgatója 30 éves a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége: eredmények és tanúságok című felszólalása zárja a vitaindító előadássorozatot.

A könyvbemutatót tekintve dr. Pomozi Béla Magyar nyelvű otthon 5.: Kárpátalja, valamint dr. Dupka György és dr. Zékány Krisztina Szülőföldünk: Tiszabökény és környéke c. alkotása kap figyelmet. 

A rendezvény 2024. február 18-án 11:00 órától a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet Facebook-oldalán követhető. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük