Valóságok párbeszéde: Apám

Reflexió Végh László fotóriporter képére

Pillanatkép Végh László kiállításáról (fotó: Shrek Tímea)

Pillanatkép Végh László kiállításáról (fotó: Shrek Tímea)

Apám a széntelepen dolgozott. Mindenki ismerte, hiszen az egész várost ő látta el fűtőanyaggal. Engem is csak miatta vettek fel iskolába. Cserébe két szekér fekete követ rakott le az intézmény udvarán.

A vonatállomással szemben áll a régi üzem épülete. Falai leomlottak, az udvarát ellepte a fű. A föld fekete maradt éppúgy, mint apám kezei. Amíg ott dolgozott, ruhája és arca mocskos volt. Dolgozni kellett, reggelente lepakolni a vagonokról a szállítmányt, délután széthordani azt. Nem bántuk, hiszen minden este meleg kályha mellett hajtottuk álomra a fejünket.

A telepet bezárták, már vagy húsz éve. A kietlen épület gazdátlanul áll és várja a végzetét. Egy napon a földdel lesz egyenlő és semmi sem marad utána. Talán majd valaki felvásárolja aprópénzért. Apám néha még visszajár, biciklivel, csak szétnéz, hogy minden rendben van-e. Egykor fontos ember volt. Már nincs szén, a kályhákat lebontották. Csak az ő keze maradt fekete…

Megjelent: Kárpátalja.ma

Shrek Tímea

Névjegy Shrek Tímea

1989. augusztus 13-án született a kárpátaljai Beregszász városában.

2013-ban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magyar nyelv és irodalom szakán szerzett diplomát. 2009-től a Beregszászi 7. Számú Általános Iskola szervezőpedagógusa és magyartanára, ahol csak kisebbségi (roma) gyermekek oktatásával foglalkozik.

A beregszászi székhelyű Kovács Vilmos Irodalmi Társaság alapító tagja. 2014-től rendszeresen publikál a kárpátaljai Együtt című irodalmi és művészeti folyóiratban, valamint novelláit közölte az Irodalmi Szemle, a Napút, a  Partium, a Helikon, a Somogy, a Kárpátaljai Hírmondó, a Szózat stb. Kisprózákat és novellákat ír, közel áll hozzá az írói szociográfia.

2016-ban az Ukrajnai Kulturális Minisztérium által meghirdetett Kárpátaljai dialógusok című rövidpróza-pályázat első helyezettje. Több novelláját Antonenko Miklós ültette át ukrán nyelvre, valamint Ferdinandy György író, költő szintén fordított műveiből, portugálra.

2016-ban Beregszász városának polgármesteri hivatala Drávai Gizella-díjjal tüntette ki, valamint szintén ebben az évben nyerte el a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett Gion Nándor-ösztöndíjat. Jelenleg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük