netnapló – előkészületek

(Fotó: Marcsák Gergely)

(Fotó: Marcsák Gergely)

Péntek van, hőség, a zárt ablakon keresztül beszűrődő hangokból ítélve a szomszédék learatták a búzát. Közben élménybeszámolókat olvasok a Literán, mert sehogy sem sikerül kijavítanom a sajátomat a múlt vasárnapi programról.

Jön egy ötlet, megoldásnak tűnik a kötetlenebb forma, konzultálok, lehetséges, kezdem.

*

Június 29-én, egy véletlenszerű döntés, túl hideg tea, ki tudja, mi okozza. Az eredmény: enyhe torokfájás, három nappal később már erős mandulagyulladás.

Július 3-án a lefüggönyözött ablakok mögött gyógyulási kísérlet, azonban a külvilágot lehetetlen kizárni, egy nem fogadott hívás, ismeretlen szám, a közösségi portálról este kiderül, ki volt. Július 12-én Tiszapéterfalván KurucFeszt lesz, civil szervezetként a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) is részt vehet. A szervezőktől kapta a javaslatot az egyik tagunk, ezt elő kell készíteni. Felmerül a kérdés: ki vállalja? Az énem ellenzi a szervezőtevékenységet, különben sem bírok beszélni, levegőt venni, és a következő hét második felében ideje lenne levéltárba, könyvtárba menni – ­­ érkeznek az ellenérveim. Egyezség saját magammal: ha sikerül sátrat/pavilont igényelni a szervezőktől, nem utazom messzire és könyvtárba a következő héten, jöhet a pihenés és a csapatmunka a KVIT-tel.

Az interneten rákeresek a KurucFesztre, kiderül, hogy többek között a Pro Cultura Subcarpathica nevű kárpátaljai civil szervezet rendezi. P-T. B. kapta az ötletet a szervezőktől, több információt kérek tőle, megkapom az egyik szervező elérhetőségét. Estére visszajelzést kapok a jelentkezés részleteivel kapcsolatban. Emiatt két napot adok magamnak, hogy meggyógyuljak, a KVIT-csoportban jelzem a lehetőséget, s azt, hogy nem az én ötletem, és hétfőtől kezdjük a tervek kidolgozását. Írok mindenkinek, megkérem az embereket, hogy segítsenek az előkészületekben, létrehozok egy eseményt a közösségi portálon, meghívom a tagokat, a későbbiekben pedig ide érkeznek az előkészületekről szóló fotók.

Hétfőn az orvos javasol egy torokfertőtlenítő sprayt, hatásos.

Kedden elkészül a szórólap elsődleges változata, Cs. L. és P-T. B. javítja, feltöltöm a csoportba. Hiányzik a Facebook-elérhetőség, a módosítást későbbre hagyom. K. D. vállalja, hogy kinyomtatja péntek estig.

ST.fotoja.album

(Fotó: Shrek Tímea)

P-T. B. és Cs. L. ötletel, továbbítom. S. T. vállalja a KVIT történetének vázlatos áttekintését. Továbbgondolja, s plakát helyett albumot készít – tudom meg szerdán. Úton vagyok (elhatározásom ellenére messzire utaztam), emiatt hozzászólás vagy üzenet helyett csak lájkolok. M. G. is halad a logó elkészítésével. A fotó alapján molinó lesz belőle, jól mutat majd a pavilon/sátor falán.

Csütörtökön könyvtár-ügy Ungváron. Közben a csoportban kiírom, hogy jó lenne, ha péntek estig minden elkészülne. Hozzáteszem: eközben gondolkodhatunk a legfontosabb kérdésen: hogyan jutunk el Tiszapéterfalvára és onnan haza? A problémát L. P. G. megoldja, a csoportban páran jelezzük, hogy Beregszászból indulnánk vasárnap. Később kiderül, hogy túlságosan gyorsan foglaljuk le a helyeket a kisbuszban. Később elrendeződik az ügy.

Pénteken is könyvtárrendezés, utána előkészítem a vasárnapi ütemtervet, feltöltöm a csoportba. S. T. és M. G. jelzik, hogy elkészültek a feladatokkal. Délután hatra K. D. is Csapra érkezik, átadja a kinyomtatott szórólapokat. S. T. is Csapon van, rövid egyeztetés, elkészült az album és a molinó is.

Este Bé érdeklődik, hogy szombaton végre pihenek-e, hát persze.

MG.kepe.konyvek

(Fotó: Marcsák Gergely)

Másnap újabb eseményt hozok létre, a hétfői könyvtárpakolásra vonatkozik, kiosztom a feladatokat. Örülök, mert nagyjából minden megvan vasárnapra, de még rákérdezek Cs. D.-nél, hogy megvannak-e a kvízkérdések. Cs. L. ötlete volt, a pavilon előtt esetlegesen tolongó tömeg számára, hétből öt helyes válasz esetén a játékos ajándékba kap majd egy könyvet. A könyveket Cs. L. kérte a MÉKK-től és M. G. kapta meg, aki már feltöltötte a könyvkupacról készített fotót a csoportba. A kvízkérdések az 1945 utáni kárpátaljai magyar irodalomra vonakoznak.

Délután még egy kis vita az utazás és a kisbusz miatt. Emiatt feljegyzem, hogy legközelebb, hasonló esetben, az odaút mikéntjét részletesebben meg kell beszélni a többiekkel.

A szombat délután fő kérdése az, hogyan jutok haza vasárnap, szerencsémre megoldják helyettem. Aztán bizonyos események történnek július 11-én, emiatt többen is azt reméljük, hogy Beregszász felé nem lesz útlezárás vasárnap. A KVIT felkészült a KurucFesztre, már csak el kell jutni Tiszapéterfalvára.

Kovács Eleonóra

Névjegy: Kovács Eleonóra

1989-ben született Szalókán (Ukrajna, Kárpátalja).

Tanulmányait az Ungvári Nemzeti Egyetemen 2012-ben fejezte be (történelemtanár).

2014-től a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) tagja, 2017-től a kvit.hu felelős szerkesztője.

Írásait időközben közölte az Együtt c. kárpátaljai irodalmi folyóirat, valamint a Partium, Somogy, Napút, Irodalmi Szemle, Magyar Napló, Tiszatáj.

FISZ-tag lett.

2019-ben Együtt Nívódíjat kapott.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>