Megjelent a második KVIT-füzet

2018 nyarán Csordás László Budapesten találkozott Kovács Évával, Kovács Vilmos (1927-1977) özvegyével.  Kovács Éva hozzájárult ahhoz, hogy a KVIT felhasználja Kovács Vilmos műveit, internetes és nyomtatott gyűjteményben közzétegye azokat.

Nemrég megjelent a KVIT-füzetek második része. A tudat szunnyadó határőrei. Válogatás Kovács Vilmos műveiből című kiadványt Marcsák Gergely szerkesztette. A borítóterv Varga Nikolett munkája.

Az  Előszóban  a szerkesztési elvekről olvashatunk.

*

Előszó

A KVIT-füzetek második száma Kovács Vilmos (1927–1977) kárpátaljai költő, író műveinek vékonyka válogatása. A szerző a kárpátaljai magyar irodalom egyik legjelentősebb életművét hozta létre, melynek egyes verseit, a költői pálya ívének jelzőfényeit jelen kötetben szeretné az olvasókhoz eljuttatni a Kovács Vilmos nevét viselő, örökségét tisztelő irodalmi társaság. Szükségét érezheti ennek mindenki, aki régiónk irodalmát ismeri és kedveli, hiszen legutóbb 2007-ben rendezték sajtó alá a szerző költeményeit. Kovács Vilmos életében négy verseskötetet jelentetett meg, majd csupán a rendszerváltást követően láthattak napvilágot a Fodor Géza, Vári Fábián László, Gortvay Erzsébet és Nagy Zoltán Mihály szerkesztette válogatások, de napjainkra sajnos már mindegyikük nehezen hozzáférhető.„Mert kezdet nincs, csak folytatás van...” (2)

A tudat szunnyadó határőrei, mint bármely válogatás, nem lehet teljes, anyagát pedig meghatározza a terjedelmi kötöttség és a szerkesztő saját ízlése. Munkám során igyekeztem olyan darabokat átmenteni a kötetekből, amelyek jellemzően Kovács Vilmos költészetének fontosabb témáit járják körbe, a társadalmi, lélektani, szerelmi és tájlíra legszebb példái, valamint a szerzőt játékos, kísérletező oldaláról is megmutatják (például éppen A tudat szunnyadó határőrei c. vers). Kiadványunk anyagát gazdagítja továbbá Kovács Vilmos egy publicisztikája, amely a hatvanas évek végi magyar irodalmi élet egyes műhelyeibe kalauzolja olvasóját, problémafelvetései és tanulságai furamód ma is érvényesek és aktuálisak. A cikk a Kárpáti Igaz Szóban jelent meg folytatásokban, és eddig csak az újság porosodó archívumában volt elérhető. A Függelék eddig nem publikált portrékat és kéziratok fotóit tartalmazza, ezeket Kovács Vilmos hagyatékából özvegye, a Budapesten élő Kovács Éva bocsátotta rendelkezésünkre, a versek közlési jogával együtt. Közreműködését ezúton is hálásan köszönjük.

Reméljük, KVIT-füzetünk eléri célját, és általa a kárpátaljai olvasó felfedezi, vagy éppen újra felfedezi magának Kovács Vilmost, akinek ez a közösség máig rengeteget köszönhet.

Marcsák Gergely

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük