Élő irodalomóra a mezővári középiskolában

P1050267

A költészet világnapja előtt egy nappal, március 20-án a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskolába látogatott a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) néhány tagja. A fiatal kárpátaljai magyar írókat, költőket és értelmiségieket tömörítő alkotócsoport képviselői élő irodalomórát tartottak a 8-10. osztályos tanulóknak. Az irodalmárok a Rákóczi Szövetség középiskolai (ifjúsági) alapszervezete és a tanintézmény magyartanárai meghívására jöttek el Mezőváriba.

Megérkezésük után Debreceni Ilona szervezőpedagógus köszöntötte a vendégeket, majd a magyar nyelv és irodalom szaktanteremben Gálfi Dezső magyartanár, a Rákóczi Szövetség középiskolai alapszervezetének vezetője, a KVIT tagja a rendezvényt megnyitó beszédében ismertette a program aktualitását és céljait. A tanintézmény diákjai nevében Rácz Nikoletta 9. osztályos tanuló Kovács Vilmos Verecke című versével köszöntötte a vendégeket.

Ezt követően a KVIT elnöke, Csordás László kritikus, irodalomtörténész, az Együtt című kárpátaljai irodalmi-művészeti folyóirat olvasószerkesztője üdvözölte a hallgatóság tagjait. A bemutatkozás mellett felelevenítette az irodalmi társaság megalakulásához vezető eseményeket, rövid ismertetőt adva közben a kárpátaljai magyar irodalom történetéről is. Az újonnan jelentkezett kárpátaljai magyar irodalmárok nemzedékké szerveződésében kiemelte az általa összeállított, Szárnypróba című, pályakezdő fiatalok írásaiból válogatott 2013-as antológia szerepét. Beszélt a gyűjteményben bemutatott szerzők, a kötet kiadása után jelentkező alkotók, illetve a már saját kötetekkel rendelkező, de a nemzedéki irodalmi csoport hiányától szenvedő irodalmárok közösségbe szerveződésének vágyáról. Az elképzelések megvalósulására a Lőrincz P. Gabriellával közösen elindított, 2013 decembere óta a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) bázisán, a beregszászi Európa‒Magyar Házban rendszeresen megtartott műhelymunkák biztosítanak lehetőséget, amelyek állandónak mondható résztvevőiből alakult meg a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság.

Az irodalomtörténeti ismertetés után a KVIT gazdasági ügyvivője, Shrek Tímea pályakezdő író, költő, pedagógus mutatkozott be, felolvasva az Együtt folyóirat legfrissebb, 2015/1. számában megjelent Nyikolka című kisprózáját. A kényes ügyként kezelt társadalmi jelenségeket bemutató, a közelmúlt ukrajnai eseményeire is reflektáló írás tolmácsolása után Csornyij Dávid pályakezdő költő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola történelem szakos diákja két versét, a Kék fülke és a Nyomtatásügyi problémák című költeményeket osztotta meg a jelenlévőkkel. Az utóbbi, az alkotói vágyakról és az írás nehézségeiről valló mű elhangzása után Varga Nikolett pályakezdő lírikus, a Munkácsi Humán‒Pedagógiai Kollégium diákja Délibáb című versét olvasta fel. A szárnyaikat bontogató alkotók után a KMMI munkatársaként dolgozó, már két kötettel rendelkező költő, Lőrincz P. Gabriella olvasta fel Apró, Otthon és Rezgés című költeményeit második, Fény-hiány című verseskötetéből. A 2013-ban az Együtt folyóirat Nívódíjával kitüntetett alkotó a versszerető tanulók figyelmébe ajánlotta a KVIT internetes versmondó versenyét, bemutatva a videópályázat plakátját, valamint részletesebb tájékozódásra biztatva az érdeklődőket a kvit.hu honlapon és a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság Facebook-oldalán. Az irodalmi társaság jelen lévő tagjai közül az utolsó felolvasó Kertész Dávid pályakezdő irodalmár, a beregszászi főiskola történelem szakos diákja volt, aki a Kárpátaljai Hírmondó című, Magyarországon negyedévente megjelenő folyóirat 2014. decemberi lapszámából olvasta fel Nem elég című kisprózáját. A két utolsó bemutatkozó egy fontos hírt is megosztott a jelenlévőkkel, mégpedig azt, hogy a KVIT március 7-i műhelymunkájának vendége, Füzesi Magda a Kárpátaljai Hírmondó főszerkesztőjeként felajánlott az irodalmi társaság tagjai számára egy kétoldalas állandó rovatot a folyóiratban.

P1050302A felolvasások után jelen tudósítás szerzője ismertette az irodalmi társaságban betöltött szerepét, amely jelenleg elsősorban a kvit.hu honlap szerkesztésében vállalt feladatokat jelenti. A bemutatkozásokat követően a tanulók kérdezgettek az alkotóktól, belelapozhattak az Együtt folyóirat példányaiba, illetve a vendégek is érdeklődtek arról, hogy ki és miket ír a diákok közül. Az élő irodalomóra végén Gálfi Dezső és Bíró Irma magyartanárok mondtak köszönetet a fiatal irodalmároknak azért, hogy elfogadták a meghívást, jelenlétükkel és műveik felolvasásával népszerűsítve a mezővári tanulók között vidékünk kortárs magyar irodalmát. A rendezvény kölcsönös ajándékozással zárult, a tantestület nevében Bíró Irma kézzel készített képeslapokat adott át a KVIT tagjainak, míg az irodalmi társaság tagjai az Együtt című folyóirat több példányát, illetve Lőrincz P. Gabriella Fény-hiány című kötetét ajánlották fel a magyar szaktanterem gyűjteménye számára.

A rendhagyó irodalomóra a magyar nyelv és irodalom, történelem és művészettörténet tantárgyak iskolán belüli hete záró programjaként került megrendezésre.

Gálfi Dezső

Névjegy Gálfi Dezső

1987. december 21-én született a beregszászi járási Mezőváriban, jelenleg is itt él. Iskolai tanulmányait a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskolában végezte, ahol 2005-ben érettségizett. 2010-ben felsőfokú, specialist szintű végzettséget szerzett magyar nyelvből és irodalomból az Ungvári Nemzeti Egyetemen. A diploma megszerzése után 10 hónapig a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság Magyar Nyelvű Adások Főszerkesztőségében dolgozott műsorvezetői beosztásban.

2011 óta a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola pedagógusa, jelenleg irodalmat és művészettörténetet tanít. Az oktatói-nevelői munka mellett a tanintézmény sajtó- és médiafelelőseként, valamint egyik pályázati referenseként is tevékenykedik.

Tudósításai jelentek meg a Beregi Hírlap című járási, illetve a Kárpátinfó és Kárpátalja című megyei hetilapokban, a Kárpátaljai Hírmondó című, negyedévente megjelenő folyóiratban, a Kárpátalja.ma és Kárpátinfó.net hírportálokon, valamint a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) honlapján.

A Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) mellett tagja több érdekvédelmi, szakmai vagy civil szervezetnek is: Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, Anyanyelvápolók Kárpátaljai Szövetsége, Rákóczi Szövetség. Az utóbbi szervezet 2013-ban megalakult vári középiskolai (ifjúsági) alapszervezetében elnöki tisztséget tölt be.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük