Az év első műhelymunkája

21kvit3Megtartotta idei első műhelymunkáját a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT), amelyen sor került a KMMI által meghirdetett tehetséggondozó pályázatra érkezett munkák elbírálására. Három KVIT-tag és egy vendég felolvasta írását.

A találkozó 2014. január 17-én, Beregszászban, az Európa–Magyar Házban zajlott. A KVIT saját helyiséget kapott, melyet Lőrincz P. Gabriella, Shrek Tímea, Gálfi Dezső és Pógyor Adrián szervező munkája tett otthonosabbá, úgy is fogalmazhatnék, kvitesebbé.

A műhelymunka első részében megtörtént a KMMI által meghirdetett tehetséggondozó pályázatra érkezett írások elbírálása, elsősorban Lőrincz P. Gabriella, Bakos Kiss Károly és Csordás László részvételével. Az eredményhirdetésre a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényen, Beregszászban kerül sor.

A KVIT fontosnak tartja a vers- és prózaírással foglalkozó kárpátaljai magyar fiatalokkal folytatandó párbeszédet, az alkotófolyamat során felmerülő kérdések megvitatását. Ebből az okból volt jelen a megbeszélésen Pliszka Tímea, aki felolvasta saját versét.

21kvit1

A felolvasást Ráti Emese folytatta. Az érettségi előtt álló gimnazista szövegére reagálva Csordás László rámutatott a nyelvi kifejezésmód fontosságára. Kertész Dávid hozzátette: nincs meghatározva, hogy a narrátor elkülönül-e az elbeszélőtől. Bakos Kiss Károly és Shrek Tímea új címet javasolt a szöveghez.

Ezek után Shrek Tímea szövegének megbeszélése következett. Bakos Kiss Károly úgy vélekedett, hogy a szöveg rövid mondatai nagyobb hatást gyakorolnak az olvasóra, pozitívumként értékelte ezt a jelenséget. Kertész Dávidnak tetszettek a Shrek Tímea által használt szókapcsolatok (pl. féktelen őrjöngés). Csordás László javasolta, hogy a szerző gondolja át a szöveg címét.

Ezt követően Marcsák Gergely olvasta fel versét, mely egyértelműen elnyerte a jelenlévők tetszését. Bakos Kiss Károly arra a következtetésre jutott, hogy Marcsák betartja a szótagszámot, és olykor bizony a logika felülírja a ritmikát. Ebből levonta következtetését, mely szerint előfordulhat, hogy a nyelv börtönbe zár.

21kvit2

A felolvasást Kovács Eleonóra zárta. A szöveggel kapcsolatban több javaslat érkezett, például a cím és két kifejezés cseréje.

A jelenlévő KVIT-tagok – Lőrincz P. Gabriella, Bakos Kiss Károly, Csordás László, Ámorth Angelika, Csornyij Dávid, Gálfi Dezső, Kertész Dávid, Kovács Eleonóra, Marcsák Gergely, Ráti Emese, Pógyor Adrián, Shrek Tímea – az Együtt két korábbi példányát vihették haza.

Az idei év tartalmasnak ígérkezik a KVIT számára. A szervezet által kitűzött tervek megvalósítása a kárpátaljai magyar kultúra nyeresége lenne.

Kovács Eleonóra

Névjegy Kovács Eleonóra

1989-ben született Szalókán (Ukrajna, Kárpátalja).

Tanulmányait az Ungvári Nemzeti Egyetemen 2012-ben fejezte be (történelemtanár).

2014-től a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) tagja, 2017-től a kvit.hu felelős szerkesztője.

Írásait időközben közölte az Együtt c. kárpátaljai irodalmi folyóirat, valamint a Partium, Somogy, Napút, Irodalmi Szemle, Magyar Napló, Tiszatáj, Tempevölgy.

FISZ-tag lett.

2019-ben Együtt Nívódíjat kapott.

2020-ban Ungváron, az Intermix Kiadó gondozásában jelent meg első kötete, az Érzékelés (Könyvismertető, filmnapló, jegyzet).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük